M. BÚTORA: Pravicový kandidát na prezidenta SR musí mať širokú podporu

12.09.2012 Bratislava

Bratislava 12. septembra (TASR) - Absolútnou prioritou pre "nesocialistického" kandidáta na prezidenta SR by mal byť zisk širokej podpory, a to na strane verejnosti, mimovládnych organizácií, ako aj politických strán. Pre TASR to dnes povedal čestný prezident Inštitútu pre verejné otázky (IVO) a bývalý veľvyslanec SR v USA Martin Bútora, ktorý zároveň nevylúčil, že sa bude o takúto podporu uchádzať aj sám.

"Môj postoj je spätý s tým, či by sa takýto druh podpory sformoval," uviedol Bútora. Podotkol pritom, že získať túto podporu bude v súčasnej situácii, pre ktorúkoľvek osobu mimoriadne ťažká úloha. Kandidát, ktorý nebude reprezentovať ľavicu, totiž bude musieť presvedčiť aj ľudí, ktorí by chceli na poste prezidenta vidieť expremiérku Ivetu Radičovú. Tá však v minulosti už viackrát uviedla, že kandidovať nebude. "Čo sa týka mňa, o nijakých oficiálnych vyjednávaniach sa zatiaľ nedá hovoriť a myslím si, že v tejto chvíli to ešte ani nemá zmysel nejako časovo ohraničovať," doplnil.

Bútora sa už v minulosti o post hlavy štátu uchádzal, a to v roku 2004. Svoj hlas mu vtedy dalo takmer 130.000 voličov, čo však nestačilo na postup do druhého kola volieb.

O tom, akým spôsobom prezidentské voľby môžu ovplyvniť nové parlamentné strany na Slovensku, dnes hovorili predstavitelia IVO a pozvaní hostia aj na verejnej konferencii venovanej alternatívnej politike v centrálnej Európe. Podľa politológa a prezidenta inštitútu Grigorija Mesežnikova postaviť jedného spoločného kandidáta proti Smeru-SD dnes vyzerá byť ako "zázrak". Pripomenul, že v stredopravom spektre v súčasnosti existuje veľký počet strán, hnutie OĽaNO, ktoré sa ešte neetablovalo, a navyše vzniká aj nový subjekt Daniela Lipšica.

"To neznamená, že spolupráca týchto strán nie je možná. Ony v sociálno-ekonomickej oblasti majú zhodné stanoviská. Vládna koalícia sa nerozpadla kvôli programovej nezhode, ale kvôli jednej konkrétnej otázke v európskej politike," poznamenal politológ.

Rozhodovať podľa neho bude aj to, koho postaví ako kandidáta vládny Smer-SD. Ak by sa ním totiž stal súčasný premiér Robert Fico (Smer-SD), prípadný spoločný protikandidát pravice by mohol osloviť aj takzvaných protestných voličov.
 

Vyberte región